Yrittäjän vuosikello, Heinäkuu 2023 I OYG

Tämä kirjoitus on yrittäjien avuksi suunnitellun OMA-vuosikellon järjestyksessä kolmas postaus – lähde mukaan tekemään taloushallinnosta helpompaa ja järjestelmällisen tehokasta!

Talousluvut yrittäjän työkaluina – valjasta numeroiden voima

Talousluvut ovat yrittäjän tärkeitä työkaluja niin budjetoinnissa kuin talouden johtamisessa. Kun tuntee pelimerkkinsä, voi myös pelata, ja heinäkuussa siihen on otollinen tilaisuus.

Taloushallinnon OMA-vuosikello yrittäjälle I Heinäkuu 2023

Hyvä lähtökohta on verrata muutoksia edeltävän tilikauden vastaavaan ajankohtaan. Onko yrityksesi omillaan, plussan puolella vai tappiolla? Miten kiinteät kulut ovat muuttuneet? Onko edessä suuria menoeriä tai kenties enemmän myyntiä? Kuinka kulut saadaan katettua? Ennusteita ja hinnoittelua ei saa tehdä fiilispohjalta, vaan niiden on oltava laskennallisesti totta.

Tärkeitä tunnuslukuja ovat esimerkiksi:

 • Ennakkoverojen määrä: riittävätkö tämänhetkiset ennakkoverot? Miten toimia ennakkoverojen kanssa?
 • Liikevoitto kaikkien kulujen (myös laskennallisten) jälkeen: mitä viivan alle jää juuri nyt? Laske tästä karkeasti 20 %, jaa tulos tilikaudella kuluneiden kuukausien määrällä ja kerro se kahdellatoista – tuloksena saat melko tarkan arvion vuoden ennakkoveroista.
 • Omavaraisuusaste: omavaraisuusaste lasketaan jakamalla oma pääoma taseen loppusummalla. Karkeasti ottaen sen pitäisi olla vähintään 20 %, jolloin voit vielä saada lainaa. Alle 20 % omavaraisuusaste on huono, 20–35 % kohtalainen, 35–50 % hyvä ja yli 50 % erinomainen. Parempaan omavaraisuusasteeseen pääset myymällä enemmän – myy paljon ja minimoi kulut. Mikäli yritykselläsi ei ole raskaita kiinteitä kuluja, etkä ole joutunut käyttämään vierasta pääomaa, voit päästä erinomaiseen omavaraisuusasteeseen pienellä vaivalla.
 • Yrityksen tulos: yrityksesi tulee toimia tuloksellisesti, eli liiketoimintasi on oltava kannattavaa. Positiivinen tulos kasvattaa yrityksesi arvoa, jolloin voit jakaa osinkoa ja annat luotettavan kuvan yrityksestäsi.
 • Käyttökate, eli rahamäärää, joka liikevaihdosta jää, kun siitä vähennetään muuttuvat ja kiinteät kustannukset: käyttökatetta kannattaa tarkastella prosenteissa. Se on vahvasti riippuvainen myös toimialasta. Keskimäärin hyvä käyttökate on +10 %, mutta esimerkiksi tukkukaupassa jo 5 % on paljon. käyttökatetta kannattaa tarkastella prosenteissa. Se on vahvasti riippuvainen myös toimialasta. Keskimäärin hyvä käyttökate on +10 %, mutta esimerkiksi tukkukaupassa jo 5 % on paljon.

Tahdotko tietää, miltä tilanne yrityksesi talouden näkökulmasta näyttää, tai askarruttaako mieltäsi jokin tunnuslukuihin liittyvä kysymys? Ota yhteyttä, OYG:n asiantuntijat ovat valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua yrityksesi talousasioissa?

Tutustu alta OYG:n laajaan palveluntarjontaan ja ota rohkeasti yhteyttä. Olemme täällä sinua varten.

OMA Talous

- enemmän kuin kirjanpitoa

Onko yrityksesi aloittanut lupaavan liiketoiminnan? Tahdotko varmistaa, että hyvästä jalostuu paras? Teemme numeroista yrityksesi muutosvoiman sekä varmistamme, etteivät oikeat siirrot jää kiireen ja innostuksen jalkoihin. Avullamme vältyt ikäviltä yllätyksiltä sekä rakennat kestävää liiketoimintaa. Taloushallinnon palvelumme sisältää perinteisen kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon, tilinpäätökset, veroilmoituksen, palkanlaskennan, kausi-ilmoitukset, tilintarkastuksen sekä yrityksen perustamiseen liittyvät asiat. Kaikki on laskettavissa, jos vain ehtii laskea – me teemme sen puolestasi.

OMA Talous auttaa, kun
 • etsit tilitoimistoa, joka laskee, analysoi ja opastaa
 • tahdot selvittää kulurakenteesi ja paljastaa pullonkaulat
 • haluat karsia turhia kuluja ja parantaa katettasi
 • selvittää investointeihin liittyvät riskit ja mahdollisuudet.
Ota yhteyttä
Antti Kaijolainen

Asiakkuusvastaava

OMA Rahoitus

- löydämme sopivat ratkaisut

Etsitkö rahoitusta liiketoiminnan kasvattamiseen, investointeihin, yritysjärjestelyihin tai yllättäviin haasteisiin? Löydämme yrityksellesi sopivan rahoitusratkaisun. Olemme tukenasi rahoitusprosessin alusta loppuun, liiketoimintasuunnitelmista kannattavuuslaskentaan. Tuotamme aineistot, jotka saavat rahoittajat vakuuttuneiksi.

OMA Rahoitus auttaa, kun tahdot
 • selvittää rahoitusmuotoja
 • etsiä ja vertailla rahoitusratkaisuja
 • selvittää sopivia tukimuotoja
 • laatia suunnitelmaan rahoituksen käytöstä
 • laatia kustannus- ja kannattavuuslaskelman
 • optimoida ja järjestellä vakuudet
 • onnistua rahoitusneuvotteluissa
 • tuottaa selkeät rahoitusdokumentit.
Ota yhteyttä
Mia Vatanen

Rahoituspäällikkö

OMA Konsultti

- tukenasi johtamisessa

Etsitkö liiketoiminnan sparraajaa? Kaipaatko konkreettisia ehdotuksia tavoitteidesi saavuttamiseksi? Konsulttimme puhuvat kanssasi samaa kieltä, kuuntelevat herkällä korvalla sekä esittävät oikeita kysymyksiä. Meille yrityksesi liiketoiminta on alati kehittyvä kokonaisuus, jonka keskiössä on ihminen.

OMA Konsultti auttaa, kun tahdot
 • kehittää liiketoimintaa ja sen hallittavuutta
 • toimia kannattavammin
 • kehittää yrityksesi toimintaa ja sen toimintamalleja
 • onnistua yrityksen johtamisessa.
Ota yhteyttä
Mikko Seppälä

Partner OMA Konsultti

OMA Assari

- mukana yrityksen arjessa

Koostuuko suurin osa päivästäsi hallinnollisten asioiden hoitamisesta? Tuntuuko, ettei varsinaiselle työn tekemiselle jää tarpeeksi aikaa ja päivät tuppaavat venymään?

Assari on yksi yrityksen sujuvan arjen peruspilareista. Työskentelee assari sitten etänä tai yrityksessä paikan päällä voit aina luottaa, että apu on lähellä ja asiat hoituvat aikataulussa. Assaripalvelumme on luotu sinua varten, jotta sinä voit keskittyä yrittämiseen – assari hoitaa päivittäiset sekä äkilliset arjen asiat, joita yrittäjä ei itse halua tai ehdi hoitamaan.

OMA Assari auttaa, kun
 • apua hallinnollisten asioiden hoidossa
 • myynti- ja ostoreskontran hoitajan
 • Viranomaisilmoituksille tekijän
 • Apua tietojen koostamiseen ja arkistointiin
 • Sähköistää kirjanpitosi avaimet käteen periaatteella
Ota yhteyttä
Asta Suikkanen

Operatiivinen johtaja OMA Assari

Tuula Suvanto

Toimistopäällikkö ja palkkahallinnon asiantuntija

+358 40 551 6553

Irina Puranen

Taloushallinnon asiantuntija

+358 44 976 2913

Ljudmila Miseikis

Taloushallinnon asiantuntija

+358 44 242 0133

Elina Ojala
Taloushallinnon asiantuntija +358 44 765 2467
Nikola Gulová

Taloushallinnon asiantuntija

+358 44 242 4876

Terri Paju

Taloushallinnon asiantuntija

+358 44 242 5903

Antti Kaijolainen

Asiakkuusvastaava

Sähköpostiosoitteet:  etunimi.sukunimi@oyg.fi

Saara Juvonen

Taloushallinnon assistentti

Sähköpostiosoitteet:  etunimi.sukunimi@oyg.fi