Yrittäjän vuosikello, syyskuu 2023 I OYG

Tämä kirjoitus on yrittäjien avuksi suunnitellun OMA-vuosikellon syyskuun postaus. Lähde mukaan tekemään taloushallinnosta helpompaa ja järjestelmällisen tehokasta!

Kuitti on kovaa valuuttaa

Miksi kuittien ja ostolaskujen toimittaminen kirjanpitäjälle on niin tärkeää? Koska ilman niitä yrityksesi kulut eivät ole vähennyskelpoisia, poistoista puhumattakaan. Toisin sanoen ilman tositteita menetät selvää rahaa. Vielä nykyäänkin liian monet tositteet jäävät toimittamatta – nyt on aika toimia toisin!

Näin käännät henkilökohtaisen taloutesi nousuun.

Miksi kuittien ja ostolaskujen toimittaminen kirjanpitäjälle on niin tärkeää? Koska ilman niitä yrityksesi kulut eivät ole vähennyskelpoisia, poistoista puhumattakaan. Toisin sanoen ilman tositteita menetät selvää rahaa. Vielä nykyäänkin liian monet tositteet jäävät toimittamatta – nyt on aika toimia toisin!

Kulujen hyväksyminen kirjanpitoon vaatii aina tositteen. Sen avulla voit vähentää hankinnasta arvonlisäveron, joka sisältyy toiselta arvonlisäverovelvolliselta ostamasi tavaran tai palvelun hintaan. Huolellisuus maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä pienistä puroista syntyy suuri virta. Muista myös se, että kuittien perään kyseleminen vie kirjanpitäjäsi aikaa, josta hän laskuttaa yritystäsi.

Ilman tositteita yrityksesi ei voi tehdä myöskään poistoja, eli kirjata pitkävaikutteisia hankintamenoja, kuten koneita, laitteita ja rakennuksia, kuluiksi niiden vaikutusajalle. Rahallisen hyödyn lisäksi poistot ovat tärkeitä niin kustannusten seurannassa kuin varojen hallinnassa. Toisin sanoen kysymys on yrityksesi taloudellisen pitkäjänteisestä kehittämisestä.

 • Mitä tietoja tositteessa on oltava? Tositteesta on käytävä selväksi, mitä ja mistä on hankittu sekä arvonlisäveron osuus. Pidä siis huolta siitä, että saat hankinnoista nämä tiedot sisältävän kuitin sekä kuvaa molemmat sivut. Muistathan myös, että jos olet esimerkiksi käynyt ostamassa ruokakaupasta kahvia etukorttia käyttämällä, kyseinen kulu ei ole vähennyskelpoinen.
 • Miten tositteita tulee säilyttää? Älä liitä kuitteja ja tositteita veroilmoitukseen, vaan säilytä ne itselläsi. Verotoimisto pyytää niitä tarvittaessa. Säilytä kuitit kuusi vuotta verovuoden päättymisestä – myös sähköinen aineisto kelpaa, kunhan se on tulostettavissa.
 • Jos kadotan kuitin, mitä siitä seuraa ja mitä pitäisi tehdä? Voit joko pyytää kuittikopion tai tehdä kirjanpitäjälle kirjallisen selvityksen siitä, miksi kyseinen kulu kuuluu kirjanpitoon. Tällöin se voidaan kirjata kuluksi, mutta alveja ei voida vähentää.
  Mikäli kuittia tai selitystä ei löydy, kulu jää osakeyhtiön osakkaan omaksi kuluksi, joka on maksettava takaisin. Toiminimiyrittäjät eivät saa vähentää kulua kirjanpidossa, mikäli kuitti on kadoksissa.
 • Mikä on paras tapa toimittaa kuitit? Ota tavaksi valokuvata ja lähettää kuitit kirjanpitäjälle heti ne saatuasi. Suosittelemme käyttämään tähän tarkoitettua sovellusta, kuten eScania tai Procountor Miniä, jonka avulla kuva tietoineen siirtyy kirjanpitoon automaattisesti.

Tahdotko tehdä kuittien käsittelystä helppoa? Ota yhteyttä, OYG:n asiantuntijat ovat valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua yrityksesi talousasioissa?

Tutustu alta OYG:n laajaan palveluntarjontaan ja ota rohkeasti yhteyttä. Olemme täällä sinua varten.

OMA Talous

- enemmän kuin kirjanpitoa

Onko yrityksesi aloittanut lupaavan liiketoiminnan? Tahdotko varmistaa, että hyvästä jalostuu paras? Teemme numeroista yrityksesi muutosvoiman sekä varmistamme, etteivät oikeat siirrot jää kiireen ja innostuksen jalkoihin. Avullamme vältyt ikäviltä yllätyksiltä sekä rakennat kestävää liiketoimintaa. Taloushallinnon palvelumme sisältää perinteisen kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon, tilinpäätökset, veroilmoituksen, palkanlaskennan, kausi-ilmoitukset, tilintarkastuksen sekä yrityksen perustamiseen liittyvät asiat. Kaikki on laskettavissa, jos vain ehtii laskea – me teemme sen puolestasi.

OMA Talous auttaa, kun
 • etsit tilitoimistoa, joka laskee, analysoi ja opastaa
 • tahdot selvittää kulurakenteesi ja paljastaa pullonkaulat
 • haluat karsia turhia kuluja ja parantaa katettasi
 • selvittää investointeihin liittyvät riskit ja mahdollisuudet.
Ota yhteyttä
Antti Kaijolainen

Asiakkuusvastaava

OMA Rahoitus

- löydämme sopivat ratkaisut

Etsitkö rahoitusta liiketoiminnan kasvattamiseen, investointeihin, yritysjärjestelyihin tai yllättäviin haasteisiin? Löydämme yrityksellesi sopivan rahoitusratkaisun. Olemme tukenasi rahoitusprosessin alusta loppuun, liiketoimintasuunnitelmista kannattavuuslaskentaan. Tuotamme aineistot, jotka saavat rahoittajat vakuuttuneiksi.

OMA Rahoitus auttaa, kun tahdot
 • selvittää rahoitusmuotoja
 • etsiä ja vertailla rahoitusratkaisuja
 • selvittää sopivia tukimuotoja
 • laatia suunnitelmaan rahoituksen käytöstä
 • laatia kustannus- ja kannattavuuslaskelman
 • optimoida ja järjestellä vakuudet
 • onnistua rahoitusneuvotteluissa
 • tuottaa selkeät rahoitusdokumentit.
Ota yhteyttä
Mia Vatanen

Rahoituspäällikkö

OMA Konsultti

- tukenasi johtamisessa

Etsitkö liiketoiminnan sparraajaa? Kaipaatko konkreettisia ehdotuksia tavoitteidesi saavuttamiseksi? Konsulttimme puhuvat kanssasi samaa kieltä, kuuntelevat herkällä korvalla sekä esittävät oikeita kysymyksiä. Meille yrityksesi liiketoiminta on alati kehittyvä kokonaisuus, jonka keskiössä on ihminen.

OMA Konsultti auttaa, kun tahdot
 • kehittää liiketoimintaa ja sen hallittavuutta
 • toimia kannattavammin
 • kehittää yrityksesi toimintaa ja sen toimintamalleja
 • onnistua yrityksen johtamisessa.
Ota yhteyttä
Mikko Seppälä

Partner OMA Konsultti

OMA Assari

- mukana yrityksen arjessa

Koostuuko suurin osa päivästäsi hallinnollisten asioiden hoitamisesta? Tuntuuko, ettei varsinaiselle työn tekemiselle jää tarpeeksi aikaa ja päivät tuppaavat venymään?

Assari on yksi yrityksen sujuvan arjen peruspilareista. Työskentelee assari sitten etänä tai yrityksessä paikan päällä voit aina luottaa, että apu on lähellä ja asiat hoituvat aikataulussa. Assaripalvelumme on luotu sinua varten, jotta sinä voit keskittyä yrittämiseen – assari hoitaa päivittäiset sekä äkilliset arjen asiat, joita yrittäjä ei itse halua tai ehdi hoitamaan.

OMA Assari auttaa, kun
 • apua hallinnollisten asioiden hoidossa
 • myynti- ja ostoreskontran hoitajan
 • Viranomaisilmoituksille tekijän
 • Apua tietojen koostamiseen ja arkistointiin
 • Sähköistää kirjanpitosi avaimet käteen periaatteella
Ota yhteyttä
Asta Suikkanen

Operatiivinen johtaja OMA Assari

Tuula Suvanto

Toimistopäällikkö ja palkkahallinnon asiantuntija

+358 40 551 6553

Irina Puranen

Taloushallinnon asiantuntija

+358 44 976 2913

Ljudmila Miseikis

Taloushallinnon asiantuntija

+358 44 242 0133

Elina Ojala
Taloushallinnon asiantuntija +358 44 765 2467
Nikola Gulová

Taloushallinnon asiantuntija

+358 44 242 4876

Terri Paju

Taloushallinnon asiantuntija

+358 44 242 5903

Antti Kaijolainen

Asiakkuusvastaava

Sähköpostiosoitteet:  etunimi.sukunimi@oyg.fi

Saara Juvonen

Taloushallinnon assistentti

Sähköpostiosoitteet:  etunimi.sukunimi@oyg.fi